Valtuustoaloite: Taidetta asemanseudulle, Bromsin fresko on pelastettava

19.3.2024

Seinäjoen uusi asemarakennus saa taideteoksen. joka on herättänyt mielenkiintoa ja kritiikkiä.

Seinäjoen kaupungin tavoitteena on luoda toimiva, omalaatuinen ja viihtyisä kokonaisuus.

Taide kiinnostaa ja antaa rakennuksille arvokkuutta.

Seinäjoen kaupunki pyrkii taideteosten ja taiteen kautta antamaan julkisille rakennuksille ilmettä ja merkitystä. Myös yksityissektorilla taiteella on ystävänsä. Sen huomaa, kun tutustaa rakennuksiin ja liikkeisiin avioimin katsein.

Kuuluisin taideteos on ilman muuta taiteilija Arvid Bromsin vuonna 1958 valmistuneeseen Maakuntataloon maalaama suuri fresko, josta voi tarkalla silmällä poimia tunnettuja eteläpohjalaisia urheilijoita ja yhteiskunnallisia vaikuttajia.

Muutamat meistä muistavat vielä ”Maakiksen” tanssit ja monet maakunnalliset juhlat, joita pidetiin Maakuntatalolla, merkittävässä eteläpohjalaisen yhteishengen tuloksena syntyneessä rakennuksessa.

Uusimpana julkisen rakennuksen taideteoksena taidemaalari Soile Yli-Mäyryn taideteos Tuhkan siivet Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueen M-talon katetulla sisäpihalla pysähdyttää ja puhuttelee värikkyydellään.

Asemanseudun rakennuksista on tulossa julkisen kulttuuritaiteen lippulaiva, joka johdattelee rautatierakennusten historiaan, antaa virikkeitä ja antaa tilaa uusille taideteoksille. Rautatie on leimannut Seinäjoen historiaa ja ollut kehityksen veturina aina Wasastjernan ajoista alkaen.

Siinä tämän valtuustoaloitteen ydin.

Lukuisten yhteydenottojen perusteella esitämme, että Seinäjoen kaupunki täydentää asemarakennuskokonaisuutta korostamalla taiteen keinoin tavalla tai toiselle rautateiden palveluksessa toimineiden seinäjokelaisten henkilöiden merkitystä- Esillä on ollut muuna muassa kaikkien tuntema Kaappoo Jouppila, apulaisasemapäällikkö Topias Pohjonen, olympiaedustaja Pentti Uusihauta ja nykyhetken merkittävät vaikuttaja Harry Wallin.

Samalla esitämme, että Seinäjoen kaupunginhallitus antaa pikaisen selvityksen siitä, miten Maakuntatalolla oleva fresko saadaan siirrettyä johonkin arvoiseensa paikkaan, vaikkapa uuteen asemarakennuskompleksiin. Bromsin maalaus, jos mikään symboloi maakunnallista yhteistyötä ja voimaa.

Seinäjoella, maaliskuun 18 päivänä 2024

Heikki Keskinen, Raimo Ristilä, Ilmari Ylä-Autio sekä kokoomuksen muut allekirjoittaneet valtuutetut